17. září 2017

Carrot cake - Mrkváč

Po delší odmlce se vracíme do akce, pečící a píšící, i když ta první "akce" je pro mě upřímně mnohem jednodušší. V zásobě mám 4 dorty, muffiny, buchty, bábovky..atd. A pak nějaké inspirace z cest na nové cupcaky a dorty. 
Začínáme nejjednodušším dortem na světě, Mrkváčem. Tento dort jsem přichystala na mé narozeniny (k narozeninovému dortu, protože jeden dort není dost, pravda?), a zmizel poměrně rychle. Za dva dny (mou zásluhou mimo jiné..). Zbožňuju narozeniny.. :D (nejen ty své). Jak už jsem řekla, je to ohromně jednoduchý dort a tedy i recept. Když řeknu, že se na něm nedá nic zkazit, tak nedá. I když se vám nedejbože nepovede (srazí), tak bude stále dobrý. Mně se to nestalo, ale kamarádce ano. Sice se korpus při pečení srazil (měla jiný recept, to je ta chyba :D), ale chuťově byl pořád dobrý - děda si pochutnal. 
Tak směle do toho!

Recept

dortová forma 15cm

na korpus
- 300g mrkve, nastrouhané na jemno
- 150ml oleje
- 2 vejce
- 150g špaldové celozrnné mouky
- 150g třtinového cukru
- 50g vlašských ořechů
- lžička kypřícího prášku
- lžička jedlé sody
- špetka soli
- 2 lžičky skořice

na náplň
- 300g Lučiny
- 200g plnotučného tvarohu
- 100 - 150g moučkového cukru
- 1/4 lžičky vanilkového extraktu

POSTUP

- Troubu předehřejeme na 180°. Začneme korpusem. Ořechy rozmixujeme na jemno. V jedné míse vyšleháme mokré přísady a šleháme okolo 3 minut. Ve druhé míse prosejeme suché. Do mokré přidáme nastrouhanou mrkev, zašleháme, pak přisypeme suchou směs a pořádně promícháme.
- Dno formy vyložíme pečícím papírem. Okraje formy potřeme trochou másla a vyložíme je proužky pečícího papíru = takto bude papír krásně držet. Těsto vlijeme do formy a pečeme 45 - 50 minut. Korpus ale po upečení pro jistotu zkontrolujeme špejlí. Pokud je korpus akorát, necháme ho ve formě zcela vychladnout. Pak jej vyjmeme z formy a necháme odpočinout na mřížce.
- V míse vyšleháme tvaroh s lučinou, přidáme cukr, extrakt a lehce prošleháme. Z hotového krému odebereme alespoň třetinu. Ta postačí na dokončení dortu.
- Korpus rozkrojíme, aby nám vznikly tři díly. Krém pak vrstvíme mezi každý plát. Celý dort potřeme odloženým krémem a necháme ho odležet v lednici. 

Dobrou chuť :)




Žádné komentáře:

Okomentovat