15. dubna 2017

Velikonoční quiche

Abychom se nepřejedli toho všeho sladké, co máme doma, a že je toho dost (zákusky už z půlky zmizely..), tak si musíme dát i něco pořádného na zub. Tenhle slaný koláč je na to jako dělaný :) Hodí se nejen na Velikonoce. Mám takové slané koláče moc ráda, je to v podstatě i skvělá varianta "co dům dal". Teď jsme měli ale zásoby 100% doplněny (opravdu výjimečně :D ).


Recept


kulatá forma 22 cm


na těsto
- 250g špaldové mouky
- špetka soli
- 125g studeného másla
- vejce

na náplň
- cibule
- 15dkg šunky
- 6 krémových žampionů
- svazek zeleného chřestu
- sůl
- 200ml zakysané smetany, 12%
- 200ml smetany ke šlehání, 33%
- vejce
- muškátový oříšek
- pepř
- 100g Cheddaru

POSTUP
- Nejprve si připravíme těsto. Do mísy dáme všechny přísady a zpracujeme v hladké těsto, to pak vytvarujeme do silné placky. Zabalíme ho do fólie a dáme na hodinu do lednice. Potom těsto vyndáme z lednice a necháme odpočinout 10 minut, abychom s ním mohli lépe pracovat. Mezitím co těsto odpočívá si předehřejeme troubu na 190°. Těsto zbavíme fólie, z obou stran přikryjeme pečícím papírem a vyválíme do placky. Sejeme vrchní díl pečícího papíru, placku překlopíme do formy a zbavíme ji i spodního dílu. Zarovnáme okraje těsta, dno propícháme vidličkou, přikryjeme ho pečícím papírem a na něj vysypeme fazole. Necháme péct 15 minut. Zatím co se peče korpus si připravíme náplň. Na pánvi osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli a k ní pak budeme přidávat nakrájenou šunku a žampiony. Chřest omyjeme, zbavíme ho dřevěných konců, nakrájíme na větší kusy a osolíme - dál s ním nebudeme pracovat. Do misky nalijeme zakysanou smetanu, i tu ke šlehání, přidáme vejce, sůl, pepř, muškátový oříšek a dobře prošleháme.
- Pečící papír s fazolemi vyjmeme a korpus dopékáme dalších 10 minut. Pak do něj dáme nakrájený chřest, směs z pánve a vše zalijeme zakysanou smetanou. Vše posypeme sýrem a pečeme 30 minut.

Dobrou chuť :) 




Žádné komentáře:

Okomentovat