3. března 2017

Tarte Tatin

Jednoduchý jablečný koláč. Největší výhoda je, že je potřeba jen větší pánev, takže sbohem špinavé nádobí :)) :D

Recept


pánev o průměru 23cm

na náplň:
- 100g másla, nakrájené na kostky
- 150g krupicového cukru
- 8 středně velkých jablek
- 2 lžíce růžové vody
- šťáva z citronu

na těsto:
- 4 vrchovaté lžíce třtinového cukru
- 250g hladké mouky
- špetka soli
- 125g másla, nakrájené na kostky
- 1 vejce


POSTUP

TARTE TATIN
- Jablka zbavíme slupky, překrojíme na půlky a ty pak na další půlky = vzniknout nám tak větší měsíčky.
- Měsíčky dáme do misky a pokapeme citronovou šťávou a růžovou vodou. Pak na pánev vsypeme všechen cukru, poklademe na něj kostky másla a nakonec do pánve dáme i všechny měsíčky jablek. Rozprostřeme je po celé pánvi, aby zakryly všechen cukr s máslem. Necháme vařit na mírném plameni.
- Mezitím si připravíme těsto. Do mísy dáme mouku, cukr, sůl, kostky másla a rukou zpracujeme v drobenku. Pak přidáme vejce a zpracujeme do hladkého těsta. Z těsta vytvoříme silnější placku, zabalíme do fólie a necháme odpočinout v lednici 30 minut. Pánev s jablky je po celou dobu na sporáku.
- Vál si pomoučíme trochou mouky a těsto vyválíme do kulaté placky. Pánev s jablky stáhneme z plamene. Pomocí válečku těsto přesuneme nad pánev a zakryjeme jím jablka. Okraje vtlačíme do pánve, aby udržely karamel a šťávu. Dáme do předehřáté trouby a pečeme 30 minut při 180°.
- Po upečení pánev s koláčem necháme 5 minut odpočinout.
- Věštím talířem pánev přiklopíme a (pokud jste taky praváci) na levé předloktí si dáme utěrku = to abychom se nepopálili až budeme pánev s koláčem překlápět, přeci jen je v ní i horký karamel. Talíř přidržíme levou dlaní a hrdlo pánve uchopíme pravačkou. Teď opatrně a rychle koláč překlopíme na talíř.

Dobrou chuť :)


Žádné komentáře:

Okomentovat