26. března 2017

Mandlové košíčky s čokoládou a třešněmi

Při pečení jsem použila ještě méně než polovinu uvedeného množství. Věděli jsme, že nám budou stačit jen dva košíčky (máme tu už dost sladkého a taky se nikomu nechtělo na nákup..). Na košíčky to nemělo žádný vliv, ale jaksi nebylo tolik krému, aby košíčky naplnil úplně až po okraj. Nám to ale nijak nevadilo, i tak jsme si pochutnali a recept na náplň jsem upravila, aby už vyšlo na všechny košíčky akorát :)
To, že jsem navíc zapomněla dostat košíčky z formiček jsem už ani neřešila.. :D

Recept


4 košíčky

na korpus
- 150g mandlové moučky
- 70g špaldové mouky, když se bude těsto moc lepit, tak přidáme trochu víc mouky
- žloutek
- špetka soli
- 50g třtinového cukru
- 2 lžíce studené vody
- 100g studeného másla

na krém
- 160g čokolády, 80%
- 400g mascarpone, pokojová teplota
- 4 lžíce moučkového cukru
- 2 kelímky šlehačky, 40%

na třešňový přeliv
- čtyři hrsti kompotovaných třešní
- 3 deci šťávy z kompotovaných třešní
- lžíce krupicového cukru

POSTUP

- Čokoládu necháme rozpustit ve vodní lázni, když bude tekutá, tak ji necháme chvíli zchladnout, aby měla pokojovou teplotu. Třešně spolu se šťávu necháme povařit 15 minut na středním plameni. Šťávy by pak mělo být méně, a měla by být hustá. Když máme hotovo, necháme taky vychladnout.
- Do mísy dáme mascarpone, cukr a prošleháme do jemného krému. Pak přilijeme čokoládu a zašleháme. Ve druhé míse vyšleháme šlehačku, ale ne úplně do tuha, aby krém nebyl tolik hustý. Šlehačku pak přidáme k mascarpone a naposledy promícháme. Krém dáme do lednice vychladit. Mezitím si připravíme těsto.
- Všechny přísady dáme do mixéru rozmixovat, a jakmile vznikne lepkavá drobenka, tak si z ní vytvoříme větší placku. Tu zabalíme do fólie a dáme do lednice na hodinou odpočinout.
- Předehřejeme troubu na 190° a formičky vytřeme máslem. Do nich vmačkáme těsto, sice je to trochu piplačka, ale za chvilku je hotovo. Pečeme 10 - 15 minut. Po upečení košíčky vyjmeme z trouby a po 5 minutách je vyklepneme z formiček. Takto je necháme zcela vychladnout. Pak je naplníme krémem, na něj poklademe třešně a polijeme sirupem. Můžeme už rovnou sníst anebo dáme vychladit do lednice .

Dobrou chuť :) 





když si nachystáte vanu, no a pak si vzpomenete, že jste na něco zapomněli.. 

Žádné komentáře:

Okomentovat