16. března 2017

Čokoládový dort bez lepku

gluten-free = bez lepku
Pro mě naprosto neznámá končina, která byla konečně prozkoumána. Nikdy dřív jsem upřímně nevyhledávala recepty nebo produkty, které by byly bez lepku. Nejsem naštěstí na nic alergická, ale mám několik kamarádů, kteří mají buď alergii na lepek, laktózu nebo dokonce čokoládu. Nebo alergii nemají, ale mají rádi recepty, které neobsahují lepek nebo laktózu.
Tato varianta pečení si mě ale získala natolik, že se chystám upéct několik druhů cupcaků bez lepku:)

Recept


dortová forma 22 cm

na dort
- 250g čokolády,  80%
- 125g másla
- 150g mletých mandlí
- 150g krupicového cukru
- sáček vanilkového cukr
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
- 6 vajec 
- špetka soli

na polevu
- 80g čokolády, 80%
- 3 lžíce másla
- 80ml smetany ke šlehání, 31%
- 2 lžíce moučkového cukru
(+ kokosové lupínky)

POSTUP

- Předehřejeme troubu na 180° a dno dortové formy vyložíme pečícím papírem.
- Čokoládu s máslem rozpustíme ve velké misce ve vodní lázni. Až bude čokoláda tekutá, tak ji promícháme a misku si dáme pryč z vodní lázně, nejlépe na dénko. K čokoládě přisypeme mleté mandle, oba cukry, přilijeme i extrakt a dobře všechno promícháme. 
- Žloutky oddělíme od bílků. K bílkům přidáme špetku soli a vyšleháme je do tuhého sněhu. Žloutky přidáme do vychladlého čokoládového těsta a zase dobře promícháme - čokoládové těsto nesmí být horké, jinak bychom měly čokoládová máchaná vajíčka. Pak do těsta přidáme jednu třetinu sněhu a lehce ho vmícháme. Nakonec přidáme zbylý sníh a zase lehce promícháme. Těsto vlijeme do formy a pečeme 25 minut. Jestli se po té době bude těsto trochu třást, tak ho pečeme ještě 5 minut. Pak dort vyjmeme z trouby a necháme ho ve formě zcela vychladnout. Když je dort úplně studený, tak si připravíme polevu.
- Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu s máslem. Pak dáme misku na dénko a do čokolády přidáme cukr a smetanu. Dobře promícháme a necháme chvilku vychladnout. Mezitím dort vyjmeme z formy. Nakonec ho polijeme polevou a stěrkou, nožem nebo lžící ji jemně rozprostřeme po povrchu.
(+ posypeme kokosovými lupínky)
Dobrou chuť :) 


sice to nevypadá, ale pod máslem je čokoláda












Žádné komentáře:

Okomentovat