18. prosince 2016

Perníkový dort

Bohemistický spolek naší katedry pořádal Vánoční večírek, kde nesměla chybět ani tombola. A hlavní cena tomboly byl tento dort! :) S kamarádkami jsme si přály ho vyhrát "zpátky" :D, a tak trochu se nám i přání vyplnilo. Sice jsme ho nevyhrály přímo my, ale i tak se na nás dostalo. 

Recept


dortová forma o průměru 22 cm

na korpus
- 4 vejce
- 100g krupicového cukru
- 22g třtinového cukru
- 132g hladké mouky
- 2 lžičky kypřícího prášku
- 6 lžic mléka
- 4 lžíce perníkového koření
- 40ml Baileys

na náplň
- 50g sýru Philadelphia
- 90g polotučného tvarohu
- 50g moučkového cukru
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
- 2 lžíce skořice


POSTUP

KORPUS
- Předehřejeme troubu na 190°
- Vajíčka a oba cukry šleháme minimálně 7 minut. Jakmile vznikne nadýchaná světlá pěna, tak přidáme mouku smíchanou s kypřícím práškem a kořením. Nakonec vlijeme mléko a pořádně zamícháme.
- Plechy vyložíme pečícím papírem a těsto do nich rovnoměrně vylijeme. Pečeme 30 minut.
- Ještě teplé korpusy polijeme Baileysem. Když budou úplně studené, můžeme je vyklopit z formy.

KRÉM
- Společně vyšleháme tvaroh a sýr dokud se nespojí, pak zašleháme extrakt.
- Přisypeme cukr, skořici a šleháme další 3 minuty.

Lžící odebereme krém - použijeme na spojení s fondánem. 
První korpus potřeme zbylým krémem a přiklopíme druhým korpusem. Dort zabalíme do potravinářské fólie a zatížíme (stačí větší kniha - potřebujeme, aby piškoty "sedly"). Necháme ho odležet v lednici 1 hodinu.
Odstraníme fólii a dortovým nožem ořežeme nerovnosti. Pak celý dort potřeme zbylým krémem a necháme opět odležet do lednice, na hodinu. 
Vál si posypeme trochou moučkovým cukrem a vyválíme z něj silnější placku, dostatečně velkou, aby pokryla celý dort. Tu pak opatrně přeneseme na dort - teď přijde to důležité. Začneme fondán jemně uhlazovat na ploché straně, pak ho opatrně uhlazujeme při okrajích. Necháme přes odležet v lednici.

Dobrou chuť :)

Žádné komentáře:

Okomentovat