6. srpna 2016

Red Velvet

Delší dobu jsem takový dort chtěla zkusit, a konečně se naskytla příležitost. Byla jsem moc ráda, že jsem mohla upéct nejen tento dort, ale i další dobroty, na menší svatbu maminky mé kamarádky. A hlavně mě moc potěšilo, že novomanžel si obzvláště na dortu pochutnal :)

Na přípravě není nic složitého, jen to chce trochu trpělivosti při zdobení. Pokud už máte praxi, třeba ze zdobení cupcaků, jen líp, ale ničeho se nebojte. Hlavní je, aby byl dort i krém chladnější, aby vám krém krásně držel tvar.

Recept


3 formy 22cm

na piškot 
- 200g másla
- 200g krupicového cukru
- 4 vejce
- 200g hladké mouky
- 3 lžičky kypřícího prášku
- špetka soli
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
- 7 lžic mléka
- 2 lžíce kakaa
- červené potravinářské barvivo

na krém
- 500g másla
- 480g krémového sýra, Cream Cheese
- 240g moučkového cukru


POSTUP

PIŠKOT
- Troubu předehřejeme na 170°
- Máslo a cukru společně vyšleháme dohladka.
- V malé misce si rozšleháme vejce, a opatrně je za stálého míchání přidáme do máslové směsi.
- Do druhé mísy prosejeme mouku, kypřící prášek, kakao a sůl. Moučnou směs pak postupně přidáme do máslové, a pořádně promícháme.
- Přilijeme vanilkový extrakt, mléko a ještě chvilku šleháme. 
- Přidáme červené barvivo. Záleží na typu barviva, někdy stačí přidat jen dvě kapičky, někdy i celá tubička. Přidejte tolik, aby bylo těsto tmavě rudé.
- Těsto má být vláčné, lesklé a jemné.
- Formy vymažeme máslem a vysypeme moukou, pak do nich rovnoměrně vlijeme těsto. To pak ve formě stěrkou pěkně upěchujeme.
- Pečeme 25 minut.
- Po upečení necháme piškoty ve formách vychladnout na mřížce.
- Jakmile jsou piškoty vlažné, tak nožem opatrně obkroužíme kolem piškotů ve formách. Piškoty opatrně vyklopíme.
- Na lžíci nabere trochu mléka a políváme všechny piškoty. Stačí jen trocha, jde o to, aby pak byly piškoty vláčné.
- Necháme zcela vychladnout.

KRÉM
- Do mísy dáme máslo, cream cheese a šleháme půl minuty.
- Přidáme prosátý cukr a šleháme cca 1-2 minuty.
- Krém má být hladký, vláčný, jemný a lehký.

Nejprve si krém rozdělíme na dvě části. První použijeme jako náplň a druhou jako ozdobu. První piškot potřeme 1/3 krému. Na to dáme druhý piškot, a pokračujeme stejně, pak na krém položíme poslední piškot. Teď  trochou krému potřeme celý dort a dáme do lednice na půl hodiny. Dort potřeme zbylým krémem a dáme zase do lednice na 30 minut.  Naplníme cukrářský sýček druhou půlkou krému. Začneme odspodu a tvoříme větší růžičky. Tvoříme je po celé délce, až máme celý spodní díl dortu ozdobený, pokračujeme úplně stejně, jen zase výš, přímo nad růžičkami. Nakonec zdobíme i hlavní plochu dort růžičkami. Pokud jsou někde mezírky, nic se neděje. 

Dobrou chuť :)

..ještě čekám na fotky rozkrojeného dortu..

Žádné komentáře:

Okomentovat