22. května 2016

Naked Cake s Mascarpone a Amarettem

Narozeninový dort není žádná legrace, obzvlášť pro mě ne.. :D Samozřejmě, že jsem neměla jen jeden, ale hned dva..ten druhý byla Čokoládová Pavlova s Jahodami. Původně jsem měla v plánu, že upeču nějaký extra čokoládový. Pak jsem to změnila na čokoládový s alkoholem (k tomu se ještě dostanu..přes zkouškové je času evidentně dost.. :D). Pak jsem si ale řekla, že by to chtělo něco lehkého, k tomu ovoce..a zase alkohol. Takže lehký piškot, mascarpone, jahody a borůvky..a teď alkohol. Mandle..hm. Amaretto! A něco navíc..slaný karamel, ten všechny chutě jen krásně podtrhne :) 
Příprava se zdá složitá, ale nic to není. Výroba piškotu a krému je neskutečně snadná. Jediné na co je třeba si dát pozor, je rozdělení piškotů. Bude velmi jemný, takže musíte na věc opatrně a pomalu, ale ta práce za to stojí! :)  


Recept


2 formy o průměru 22 cm

na piškot
- 150g másla
- 150g krupicového cukru
- 3 malá vejce
- 150g hladké mouky
- 2 lžičky kypřícího prášku
- špetka soli
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
- 5 lžic plnotučného mléka
- 1 panák Amaretta

na náplň
- 300g mascarpone
- 5 lžic moučkového cukru
- 2-3 panáky Amaretta
- 5 lžic slaného karamelu
- kilo jahod
- dvě hrsti borůvek


POSTUP

PIŠKOT
- Troubu předehřejeme na 170°
- Máslo a cukru společně vyšleháme dohladka.
- V malé misce si rozšleháme vejce, a opatrně je za stálého míchání přidáme do máslové směsi.
- Do druhé mísy prosejeme mouku, kypřící prášek a sůl. Moučnou směs pak postupně přidáme do máslové, a pořádně promícháme.
- Přilijeme vanilkový extrakt, mléko a ještě chvilku šleháme. Těsto má být vláčné, lesklé a jemné.
- Formy vymažeme máslem a vysypeme moukou, pak do nich rovnoměrně vlijeme těsto. To pak ve formě stěrkou pěkně upěchujeme.
- Pečeme 25 minut, dozlatova.
- Po upečení necháme piškoty ve formách vychladnout na mřížce.
- Jakmile jsou piškoty vlažné, tak nožem opatrně obkroužíme kolem piškotů ve formách. Piškoty opatrně vyklopíme na talířky.
- Oba piškoty si nožem rozdělíme na dvě půlky a dáme zase na talířky.
- Smícháme mléko a Amaretto. Lžící jím políváme všechny čtyři piškoty.
- Necháme zcela vychladnout.

NÁPLŇ
- Do mísy dáme mascarpone, cukr a stěrkou pomalu prošleháme, maximálně 2 minuty. Mascarpone by měl být krémový a vláčný.
- Přidáme Amaretto a jemně vmícháme.
- Jahody opereme a nakrájíme na plátky. 

STAVĚNÍ DORTU
Na první piškot rozetřeme část krému a na něj poklademe plátky jahod. Na něj položíme druhý piškot. Ten první potřeme slaným karamelem, nemusíme nijak šetřit. Na něj rozetřeme část krému, a na něj poklademe plátky jahody a borůvky. Na něj položíme další piškot. Ten potřeme už jen krémem, a na ten poklademe borůvky a pokapeme Amarettem. Nakonec dort přiklopíme posledním piškotem a opatrně na něj přitlačíme. 

Dobrou chuť :)





Žádné komentáře:

Okomentovat