26. ledna 2016

Banánový dort s arašídovým krémem

Živijó. Živijó. Živijó.
Je to nějaká doba, co jsem naposledy dělala dort a teď byla báječná příležitost. Co by to bylo za narozeniny bez narozeninového dortu? Trošku jsem zaexperimentovala a vyšel z toho lahodný piškotový dort s banánem, plněný arašídovým krémem. Oslavenec totiž rád tento krém..nakonec z něj vypadlo, že by si dal i šlehačkový..no, tak příště :D



Recept


dortová forma o průměru 18cm

na piškotový korpus
- 4 vejce
- 200g hladké mouky
- 1 lžička kypřícího prášku
- 200g krupicového cukru
- 2 přezrálé banány
- 100g másla
- 2 lžíce plnotučného mléka
- špetka soli

na krém
- 125g sýra Smetanito
- 250g polotučného tvarohu
- 2-3 vrchovaté lžíce arašídového másla
- 150g moučkového cukru

na čokoládový ganache
- 200ml smetany, 31%
- 250g hořké čokolády, 70%


POSTUP

PIŠKOTOVÝ KORPUS
- Předehřejeme troubu na 170°
- Oddělíme žloutky od bílků.
- V první míse vyšleháme žloutky spolu s třetinou cukru, do jemného krému.
- K žloutkům prosejeme mouku, kypřící prášek, a přidáme i máslo a banány. Prošleháme dokud se vše nespojí. Přilijeme mléko a ještě chvilku šleháme.
- Ve druhé míse vyšleháme bílky se špetkou soli do tuha. Přidáme zbylý cukr a šleháme opět do tuha. Směs musí být jemná, lesklá a držet tvar..jako na Pavlovu
- Stěrkou nabereme vrchovatou vrstvu bílkové směsi a přidáme ji ke žloutkové. Pomalu a opatrně ji vmícháme. Mícháme směrem vzhůru, abychom do těsta dostali vzduch.
- Až se vše pěkně spojí, tak pokračujeme stejně, dokud nezašleháme všechnu bílkovou směs.
- Dno dortové formy vyložíme pečícím papírem a těsto do ní vlijeme.
- Pečeme 1 hodinu. TROUBU BĚHEM PEČENÍ NEOTVÍRÁME, JINAK BY NÁM PIŠKOT SPADL!
- Těsto zkontrolujeme jehlicí, zda je hotové. Pokud ne, necháme péct ještě 5-7 minut.
- Necháme chladnout ve formě zhruba 30 minut, pak piškot z formy vyjmeme, dáme na mřížku a necháme zcela vychladnout.

KRÉM
- Společně vyšleháme tvaroh a sýr dokud se nespojí. 
- Přidáme arašídové máslo a šleháme 3 minuty.
- Nakonec přisypeme cukr a šleháme další 3 minuty.

ČOKOLÁDOVÝ GANACHE
- Smetanu vlijeme do kastrůlku a dáme ohřívat na střední plamen.
- Do misky si nalámeme čokoládu.
- Jakmile se nám ve smetaně začnou tvořit bublinky, tak kastrůlek stáhneme z plotýnky a smetanu vlijeme do misky s čokoládou. Necháme v klidu.
- Po pár minutách zamícháme směs, aby se vše krásně spojilo a necháme vychladnout. Trvá to skoro hodinu..pokud nemáte čas, stačí dát kastrůlek na chladné místo, ale ne do lednice.
- Aby jsme s ganachem mohli pracovat, musí být jemný a tuhý, skoro jako krém.
- Jestli se stane, že ganache ztuhl příliš a není možné ho rozetřít, stačí ho chvilku ohřát ve vodní lázni.

Dobrou chuť :)


Žádné komentáře:

Okomentovat