11. října 2015

Apple pie: Podzimní jablečný koláč

Podzim nám pokračuje. Venku je čím dál sychravěji. Sluníčko vidíme..a cítíme..jen málokdy. Chřipka za každým rohem útočí. Bohužel je to tu.. I když něco na tom podzimu i tak je. Vůně jablek, skořice, ořechů, kořeněného čaje (rumem :D), hrušek..a teď i slivovice od souseda. Ale hlavně..hlavně se blíží ty nejkrásnější svátky na celém světě. Vánoce! Ani to, že nás kolem nich čeká zkouškové období, mě nezastaví je milovat. K tomu ale později.. 

Jablíčka ze zahrádky od bábinky. Samozřejmě, že na koláč..co taky jiného:) Už mě napadl i recept na cupcaky s jablíčky..ale to se nechte překvapit:)

Receptem vycházím od blogerky, kterou delší dobu sleduji. Ovšem časem jsem si přísady poupravila podle své chuti. Krom přísad na křehké těsto, protože to se změnit moc nedá..a že jsem to zkoušela. Koláč není zrovna jednoduchý na postup, ale ve své podstatě není složitý..jen má víc kroků. Nenechte se tím odradit, protože to za to stojí:)
A ještě jedna věc! Koláč je nejlepší, když ho necháme přes noc odležet. 



Recept


nejlépe hluboká forma, přímo na tento druh koláče, stačí i forma 23cm

na korpus 
- 350g hladké mouky
- dvě lžíce krupicového cukru
- 225g másla, studeného
- 60-100ml ledové vody
- alobal

na náplň
- půl kila jablek
- 110g třtinového cukru
- půl balíčku skořicového cukru
- 1 a půl lžíce skořice
- špetka soli
- šťáva z jednoho citronu

na sirup
- 25g másla
- 2-4 lžíce kukuřičného škrobu
- půl deci sirupu lesní ovoce


POSTUP

KORPUS
- Máslo nakrájíme na malé kousky a dáme do mísy. K němu přidáme všechny suché přísady. Prošleháme na pár vteřin, až se máslo vším obalí. 
- Za stálého šlehání pomalu přiléváme vodu. Jakmile se k sobě těsto začíná trošku lepit přestaneme, a dáme si těsto na, moukou posypaný, vál.
- Těsto párkrát prohněteme, vytvarujeme do koule a rozdělíme na dvě poloviny.
- Každou část zabalíme do fólie a připlácneme, aby jsme měli dvě větší placky.
- Dáme do lednice chladit na 1h.
..když uvidíte v těstě kousky másla, nic se neděje, tak to má být

NÁPLŇ
- Jablka umyjeme, zbavíme jádřince a nakrájíme na plátky. Dáváme je rovnou do mísy.
- Jablka pokapeme citronovou šťávou (aby nezhnědla), přidáme oba cukry, skořici a sůl. Pořádně promícháme. 
- Vše dáme do síta, pod kterým je mísa. Do ní bude odkapávat šťáva z jablek.
..někdy se stane, že jablka pustí jen trošku šťávy, proto si přehřejeme troubu na 150°, tu pak vypneme a dáme do ní mísu se sítem jablek, a necháme tak odpočinout 10 min

KORPUS
- Vytáhneme si jedno těsto, a necháme ho odležet na 10 min.  
- Vál si posypeme moukou a dáme na něj i těsto, trochu posypeme i to. A pak i váleček. 
- Z těsta vyválíme kruh. Pomocí válečku ho přesuneme do formy. Přebytečné těsto odřežeme, ale necháme si trochu přesahovat.
- Formu s těstem dáme do lednice, a vytáhneme si druhé těsto.
..stačí těsto omotat kolem válečku, přeneseme do formy, a opačným směrem ho necháme do formy spadnout. Jestli se těsto ve formě potrhalo, nevadí, pomocí zbytků, které jsme odřezali, vše doplníme a napravíme.

SIRUP
- Šťávu z jablek přelijeme do hrnce, přidáme máslo. Na středním plameni, za stálého míchání, vaříme 10 min. 
- Jablka vložíme do mísy, vlijeme do nich šťávu z hrnce, přidáme škrob a promícháme. 
- Pokud bylo šťávy z jablek opravdu málo, přilijeme do jablek sirup. 
- Z lednice vytáhneme formu s těstem. Do ní vložíme jablka se sirupem. 
- Dáme do lednice.
..škrobu dáme jen tolik, aby se ze šťávy stal sirup

KORPUS
- Vál si opět posypeme moukou, dáme na něj těsto, lehce ho posypeme, i váleček.
- Vyválíme do kruhu, teď ale o trochu větší, jak je forma.
- Z lednice vytáhneme formu se směsí  a přeneseme na ni vyválený kruh.
- Prsty zatlačíme okraje obou těst k sobě. Aby se vše pěkně spojilo. 
- Doprostřed vykrojíme hvězdičku, srdce, slunce..cokoliv. Koláč musí mít především otvor, aby mohl dýchat. 
- Do alobalu si vystřihneme díru tak, aby seděla s otvorem v koláči..a odložíme ho na později.
- Koláč dáme naposledy do lednice.
- Předehřejeme troubu na 220° 
- Koláč pak vložíme do trouby, na úplně nejnižší rošt.
- Pečeme 30 min. Pak na koláč položíme alobal s dírou, a pečeme dalších 15 min. Dozlatova. 

Koláč necháme odležet nejlépe přes noc..pak je krásně měkký, jemný, a chutě skořice a jablek prostoupily do těsta. 

Dobrou chuť :)





..úplně první pokus..

Žádné komentáře:

Okomentovat